jump to navigation

Danish Research Council takes a stand on Open Access 7 January 2010

Posted by Troels in : Digital Classics,Quick Notes , trackback

I seem to have slept on this, but the Danish Research Council has for at least a year now promoted open access to academic journals. As stated in their current guidelines, all journals that receive funding from the council must be made available freely online within one year of initial publication. This is good news and a step in the right direction.

Open access
Elektroniske tidsskrifter skal være gratis og frit tilgængelige på internettet. Papirtidsskrifter skal have en hjemmeside, hvorfra artiklerne er gratis og frit tilgængelige i elektronisk form senest et år efter udgivelsen af en årgang. I en overgangsperiode vil FKK kunne dispensere fra dette krav, såfremt der i ansøgningen angives en konkret plan for, hvornår tidsskriftet vil kunne opfylde kravet. Dette skal senest være opfyldt, inden bevillingsperioden udløber. Der vil ligeledes i en overgangsperiode kunne søges om ekstraordinære tilskud til at oprette en digital platform. Endelig kan der søges om særskilt støtte til retrodigitalisering af ældre numre, gerne i et samarbejde mellem tidsskrifter. I ansøgningen angives en konkret plan for oprettelse af digital platform og for retrodigitalisering.

In related news, AJA has just announced that all their book reviews from now on will be online only as well as freely accessible. Will this become a trend that more journals will follow?

Comments»

no comments yet - be the first?